0 Läs mer >>
Jag har länge tänkt testa denna grej och nu var det dags! En oerhört enkel och god form av pizza som självklart kan toppas med vad som helst. Jag valde en vegetarisk variant och körde chevre, hyvlad zucchini, rostade hasselnötter, honung och friterad grönkål! Fredagsmys eller festplock! Kör ba! 

 
Du behöver (För fyra personer):
Tid: 30 minuter
8 st Tortilla pizzabröd från Santa maria
150-200 g chevre
3 msk flytande honung
1 kruka rosmarin
150 g hasselnötter
100 g smör 
1 zucchini
200 g Grönkål
0.5 l frityrolja
Salt och svartpeppar
 
Du gör såhär:
Sätt ugnen på 250 grader. 
1. Värm oljan du ska fritera i till ca 150 g, fritera sedan din grönkål ca 2 minuter. 
2. Smält smör i en kastrull, hacka och rosta dina hasselnötter i en panna. 
3. Hyvla zucchini tunt och lägg i saltat kallt vatten. 
4. Pensla det smälta smöret på dina tortillabröd. Riv sedan din chevre direkt på pizzan. Toppa det med hasselnötter, zucchini, svartpeppar, flytande honung och hackad rosmarin. 
5. In i ugnen i ca 5 minuter, håll koll så den inte bränns men den ska få en härlig gyllenbrun färg. 
6. Toppa med den friterade grönkålen och ev lite honung. 


Ett extra tips, när ni gör pizza är det precis som i all matlagning extra viktigt att ni arbetar med ordning i köket för att det flyter på så lätt som möjligt. Lägg allt ni tillagat eller hackat i små skålar så går jobbet när ni monterar ihop pizzorna väldigt snabbt!

Lycka till! 
 

Tortillapizza

0 Läs mer >>
 

Här är den! Rätten som tog mig till topp 7 i Sveriges mästerkock och blev överöst av beröm från juryn! Laga den!! 

Thaigryta i kokosmjölk smaksatt med gul curry

En härlig thaigryta där du själv kan välja valfritt vad du vill smaksätta med och kasta i för grönsaker. I mitt fall

smaksatte jag med gul curry.

 

4 portioner

Tid: 60 minuter

Ingredienser

Thaigryta

600 g laxfile

1 burk kokosmjölk (Krämig)

2 msk gul curry (smaksätt sedan som du vill)

2 broccoli huvuden

2 st morötter

150 g champinjoner

1 st gul lök

3 msk ingefära

1 röd chili

 

Kokosris

4 dl ris (valfri variant)

4 dl kokosmjölk

2 dl vatten

1 tsk salt

2 msk riven kokos

 

Gör så här:

 

Thaigryta

Sätt en kastrull på plattan och se till att få upp värmen ordentligt. Häll då i olja och hetta upp. Hacka under tiden morötter, svamp, chilifrukten (se till att gröp ur den så du inte får med kärnorna och smaka av för chili kan variera rejält i styrka) och lök fint. Riv ingefäran. Lägg ner allt detta i en kastrullen tillsätt curry (börja med 1 msk och smaksätt sen) och bryn ordentligt. Häll sedan i kokosmjölken. Låt detta koka ihop ordentligt och smaka av fall det behövs mer curry, chili eller ingefära. Låt koka ihop ca 20 minuter. Lägg sedan i broccolin som du delat upp i buketter och låt sjuda ca 5 minuter. Dela nu upp laxen i bitar (ca 2x2 cm stora) och lägg sedan i dessa, låt nu grytan sjuda ca 10 minuter innan du serverar den.

 

Kokosris

Skölj ditt ris i kallt vatten. Lägg sedan i ris, kokosmjölk, vatten, riven kokos och salt. Låt koka upp och rör om ända till dess att det börjar koka. Sätt ner värmen och låt sjuda på låg värme i 15 minuter

med locket på. Därefter tar du kastrullen åt sidan men låter den stå med locket på i 5 minuter.

Rosta den rivna kokosen i varm stekpanna utan fett intill dess att den börjar bli gyllenbrun. Servera sedan riset till den härliga thaigrytan.

Hoppas de ska smaka! 

Kokostävlingen!

0 Läs mer >>

Här har ni en härlig, vegetarisk, god och förhållandevis billig maträtt såhär i slutet på en kall månad. Jag har bakat en foccacia till men de fungerar lika bra med en varm baguette. 


Du behöver (för 4 personer):
Ca 400 g jordärtskockor 
2 potatisar
1 schalottenlök 
8 dl grönsaksfond 
1 dl grädde
1 dl mjölk 
0.5 dl vitt vin 
1 citron 
2 broccolihuvuden 
1 msk olivolja 
1 kruka dill 
1 msk smör
Salt och svartpeppar

Gör såhär: 
1. Skala och dela dina Jordärtskockor samt potatisarna i mindre bitar och bryn i en kastrull med lite smör. Du vill gärna få lite färg på dom det ger god smak.
2. Hacka under tiden din schalottenlök fint och lägg i samma kastrull. Nu kan du sänka värmen och låta löken smälta ihop med det andra. 
3. När löken blivit glansig tillsätter du grönsaksfonden (spara ca 1.5 dl) och kokar allt mjukt. Ca 20 minuter. 
4. Under tiden delar du din broccoli i mindre buketter och använd även skälken, den är god, har du en mandolin så hyvlar du den tunt på den annars fungerar osthyvel också. Lägg all broccoli i en skål. 
5. Skölj citronen och riv ner cesten över broccolin. Dela sedan din citron och pressa i saften från den i samma skål häll även i din olivolja. Tillsätt salt efter smak och blanda ihop. Blanda gärna med händerna och var inte rädd att trycka till då du vill att citronen, oljan och saltet ska gå in i broccolin. Låt marinera i kylen, desto längre desto bättre. 
6. Mixa nu din soppa slät med en stavmixer och tillsätt sedan vin, grädde och mjölk. Låt sjuda. Är du nöjd med konsistensen låter du soppan sjuda ca 10 minuter för att dra bort den råa vinsmaken. Är soppan för tjock kan du spä ut den med mer av din grönsaksfond!

Montera ihop soppan som på bilden och smaklig måltid!:) 

Jordärtskockssoppa me...

0 Läs mer >>
En enkel och god söndagsrätt som går fort att göra! Välj vilken köttbit du vill däremot rekommenderar jag Biff med kappa. 
 
Du behöver (för 4 personer):
4 biffar (Ca 200 g styck)
2 gula lökar
8 medelstora potatisar
1 dl creme fraiche 
0.5 dl mjölk 
1 nypa socker
salt och peppar
200 g smör 
1 msk oxfond
 
Gör såhär:
1. Koka din potatis mjuk.
2. Skiva din lök i önskad storlek och bryn i 50 g smör i en panna. Strö över en nypa socker. 
3. Blanda upp din potatis med creme fraiche, mjölk och smör. Krydda upp med salt och peppar. 
4. Stek din biff ca 2 minuter på varje sida, låt vila en stund. 
5. Gör nu skyn i samma panna som du stekte köttet. Häll i oxfonden och ca 2 dl vatten låt koka ihop. Häll i saften som kommer ur köttet när de vilar i skyn och servera sedan din rätt! 

Smaklig måltid!:) 

Biff med karamelliser...

0 Läs mer >>
Hallå där!
Nu var det ett tag sen jag sist kom med ett tips, ber om ursäkt för de ska förhoppningsvis inte upprepas! 

Ikväll får ni ta del av mina egna rullader. Först och främst, jag vet, detta är inte det vackraste jag gjort, men ack så smaksäkert! Jag har själv komponerat ihop rätten efter saker som jag tycker är jäkligt goda tillsammans.

Biffrullader som serveras med potatisstomp, pepparrot och en äggula. Gott, enkelt och såväl vardagligt som festligt! 
 
 
 
Du behöver (för 4 personer):
800 g lövbiff
1 gul lök
5 st champinjoner
3 klyftor vitlök 
600 g potatis
1 dl creme fraiche 
100 g smör 
En bit pepparrot (efter smak)
4 ägg 
salt och peppar
 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 120 grader varmluft. 
1. Koka potatisen mjuk. 
2. Hacka lök, vitlök och svamp fint och smält i smör på medelvärme, ställ åt sidan.
3. Placera ut svampblandningen i dina lövbiffar och rulla ihop till rullader, vill du att dom håller ihop bättre kan du sätta en tandpetare rakt igenom. 
4. Stompa din potatis tillsammans med creme fraiche, smaksatt med salt och peppar. 
5. Stek dina rullader på hög värme i rikligt med smör, ställ sedan in i ugnen när dem fått färg på 120 grader ca 7 minuter. Riv samtidigt pepparoten på den fina delen av rivjärnet. 
6. Montera ihop rätten på tallriken och separera fram en äggula som du lägger på toppen. 

Vill du ha något grönt till rekommenderar jag exempelvis sockerärtor. Med fördel kan ni även slå i lite kalvfond i pannan efter ni stekt rulladerna och ta tillvara på den härliga skyn som uppstår. 
 
Hoppas det ska smaka! 
 

Rullader på mitt vis

1 Läs mer >>
En underbar rätt som ofta lagas hemma hos oss! Den är faktiskt väldigt enkel och festlig så den rekommenderas skarpt för såväl helg som vardag!! Sen är den ju grym å äta i soffan framför mästerkocken också;) 
 

Du behöver (för 4 pers): 
1 kg blåmusslor
2 st schalottenlökar 
4 klyftor vitlök 
3 dl vitt vin 
2 dl fiskfond 
2 dl grädde 
Salt och peppar
Olja till stekning 
1 baguette 
100 g smör 
1 kruka persilja 
 
Gör såhär:
1. Sätt ugnen på 200 g. Tvätta dina musslor noga under rinnande vatten. Knacka dem även mot diskbänken och se till så att dom sluter sig, sluter dom sig inte eller är trasiga så slänger du dom. 
2. Skiva din schalottenlök och hacka din vitlök, fräs allt sedan i lite olja i en kastrull. 
3. Tillsätt fiskfonden, vinet och grädden låt koka ihop ca 5 minuter och sedan sjuda 5 minuter till. 
4. Dela din baguette och blanda ihop smöret med hackad vitlök och persilja. Bre sedan på ditt smör på baguetterna och lägg in i ugnen, låt gratineras tills dem blivit gyllenbruna. 
5. Smaka av soppan med salt och peppar, när du är nöjd lägger du i musslorna och stänger locket. Låt nu koka ca 2-3 minuter och servera sedan tillsammans med brödet och strö på lite persilja! 
 
Lycka till och smaklig måltid!
Glöm inte titta in på min instagram @schonhoffsmat och tagga mig gärna om ni ger er på någon av mina rätter! 

Moules marinières