Jordärtskockssoppa med marinerad broccoli
Här har ni en härlig, vegetarisk, god och förhållandevis billig maträtt såhär i slutet på en kall månad. Jag har bakat en foccacia till men de fungerar lika bra med en varm baguette.
Du behöver (för 4 personer):
Ca 400 g jordärtskockor
2 potatisar
1 schalottenlök
8 dl grönsaksfond
1 dl grädde
1 dl mjölk
0.5 dl vitt vin
1 citron
2 broccolihuvuden
1 msk olivolja
1 kruka dill
1 msk smör
Salt och svartpeppar
Gör såhär:
1. Skala och dela dina Jordärtskockor samt potatisarna i mindre bitar och bryn i en kastrull med lite smör. Du vill gärna få lite färg på dom det ger god smak.
2. Hacka under tiden din schalottenlök fint och lägg i samma kastrull. Nu kan du sänka värmen och låta löken smälta ihop med det andra.
3. När löken blivit glansig tillsätter du grönsaksfonden (spara ca 1.5 dl) och kokar allt mjukt. Ca 20 minuter.
4. Under tiden delar du din broccoli i mindre buketter och använd även skälken, den är god, har du en mandolin så hyvlar du den tunt på den annars fungerar osthyvel också. Lägg all broccoli i en skål.
5. Skölj citronen och riv ner cesten över broccolin. Dela sedan din citron och pressa i saften från den i samma skål häll även i din olivolja. Tillsätt salt efter smak och blanda ihop. Blanda gärna med händerna och var inte rädd att trycka till då du vill att citronen, oljan och saltet ska gå in i broccolin. Låt marinera i kylen, desto längre desto bättre.
6. Mixa nu din soppa slät med en stavmixer och tillsätt sedan vin, grädde och mjölk. Låt sjuda. Är du nöjd med konsistensen låter du soppan sjuda ca 10 minuter för att dra bort den råa vinsmaken. Är soppan för tjock kan du spä ut den med mer av din grönsaksfond!
Montera ihop soppan som på bilden och smaklig måltid!:)