Oxrullader med gräddsås, pressad potatis och inlagd gurka!

 
Här kommer receptet på de grymma oxrulladerna som jag och Gillis gjorde i livesändningen på Sveriges Mästerkocks facebooksida. 
En riktigt god rätt, klassisk husman som passar perfekt tillsåväl vardag som fest! 
Tar ca 1 timme att göra men det kräver inte mycket jobb! 

(Bild, Gillis Thalbäck) 
 
Ni behöver (för 4 personer):
Ca 8 skivor innanlår av nöt. 
2 morötter
1 gul lök 
4 msk dijonsenap 
8 skivor rökt sidfläsk
2 saltgurkor (hela) 
8-10 stora potatisar
1 gurka 
1 dl ättika 
2 dl strösocker
3 dl vatten
1 l ox/viltfond
5 dl grädde
1.5 msk svartvinbärsgele 
1 msk tomatpure
1 kruka dill 
100 g bladpersilja
8 st grillspett 
1 msk smör 
1 msk olja
 
Gör såhär:
1. Börja med att skära din morot och saltgurka i stavar skiva sedan löken och lägg åt sidan. 
2. Fyll dina rullader, börja med att pensla ut dijonsenap, lägg på en skiva sidfläsk, morot, saltgurka, lök och toppa med några drag med svartpepparkvarnen. 
3. Rulla ihop rulladerna, trä dem på grillspettet så dom håller ihop.  Stek nu tillsammans med smör och olja på hög temperatur i en traktörpanna alternativt stor kastrull (du vill ha lock). Ge dem fin färg. När dom fått fin färg, ca 1-2 minuter på varje sida så lägger du ur dem ur din panna och häller i fonden samt tomatpuren, låt detta koka ihop lite på hög värme och sänk sedan värmen på spisen och lägg i dina rullader, på med lock och låt bräsera ca 40 minuter på medelvärme. 
4. Skala och koka din potatis. 
5. Skiva upp gurkan och värm under tiden din 1-2-3 lag, en del ättika, två delar socker, tre delar vatten tills sockret löst sig. Lägg då i gurkan i vätskan och låt dra. Blanda även i lite finhackad dill. Ca 2 msk. 
6. Nu har det gått ca 40-45 minuter av din bräsering och du kan se att köttet släpper fint från grillspettet. Ta upp rulladerna och lägg åt sidan. Höj nu värmen på spisen och reducera ner fonden som är kvar i pannan till ca 1/3. När den reducerat ner sänker du värmen och går i med grädde samt svartvinbärsgele. Rör nu ihop och smaka av din sås med salt och peppar. 
7. När du är nöjd med smaken i din sås så pressar du din potatis och rätten är redo att servera! Toppa med lite hackad bladpersilja så är du i mål!

Njut nu av din klassiker! Kommentera gärna om du har några frågor så ska jag besvara dom så gott jag kan! 

Ha en underbar helg!
/Emil 
 

Kommentera här: